Dlhodobo udržateľný web

“SPRAVÍŠ NÁM ÚPRAVU NÁŠHO WEBU?”

Tak s touto otázkou sa stretávam naozaj často a prichádza najmä od mojich nových klientov. Títo majú potrebu spraviť na svojom webe nejakú zmenu, možno im niečo prestalo fungovať. Web im naprogramoval akýsi programátor pred siedmimi rokmi a už naňho nemajú kontakt, prípadne on nejaví záujem. Aj takáto úloha má však svoj postup.

Ako prvé si s klientom odkomunikujeme to, aké zmeny chce vykonať. Poväčšinou sa klient hneď pýta, koľko ho bude úprava stáť, no to sa zriedkakedy dá povedať “z luftu” - najmä, keď som nevidel stav konkrétnej webovej stránky.

Ako druhé si teda vyžiadam od klienta prístup k zdrojovým súborom webu. V drvivej väčšine prípadov klienti nemajú uložené zdrojové kódy na externom úložisku, ale len na serveri. Vyžiadam si teda prístup na konkrétny server, prípadne úložisko, na ktorom majú kódy uložené a skontrolujem, v akom stave sú. Niekedy je to veľmi zlé, o čom som už písal v článku “NEDAJTE SA OKLAMAŤ!”. Ale aby sme neboli len negatívni, sú aj prípady, keď je kód v skvelom stave alebo ho programoval profesionál a vtedy sa zmeny robia jednoducho.

Po zhodnotení kódu zákazníkovi poviem cenu, ktorá odzrkadľuje náročnosť úpravy - čím horší je stav, tým dlhšie trvá implementovanie požadovaných úprav. Po odsúhlasení ceny vykonám potrebné úpravy.

SAMOZREJME, VŠETKO SA DÁ!

A potom tu je môj prípad. Veľmi často mi píšu klienti, pre ktorých som už web či webovú aplikáciu naprogramoval. Pýtajú sa, či by som im mohol urobiť nejakú zmenu v systéme. Niekedy sú to malé úpravy, inokedy to zas sú požiadavky na zmeny, ktoré vyplynuli z aktívneho používania môjho systému a niekedy to sú úplne nové veci.

Takéto prípady majú jednoduchú a stručnú odpoveď: “Samozrejme!”. Často si ale všímam, že sa niektorí klienti boja opýtať na požadovanú zmenu a obávajú sa toho, či je možné ju zakomponovať do už existujúceho systému. Aj v tomto prípade býva odpoveď veľmi stručná (a uspokojivá): “Samozrejme, všetko sa dá!”. Požiadavku opäť nacením a po odsúhlasení sa do pustím do práce.

PRIEBEŽNÁ ÚDRŽBA JE RIEŠENÍM

Naprogramovať web je jedna vec, ale ako som písal vyššie, je potrebné poskytovať aj kvalitnú a spoľahlivú dlhodobú podporu. A to sa netýka len požiadaviek na novú funkcionalitu.

Informačné technológie stále napredujú a menia sa. To, že váš web fungoval pred piatimi rokmi neznamená, že bude fungovať aj na najnovších serveroch. Skôr či neskôr budete donútený správcom servera prejsť na novú verziu. Preto je dobré nečakať na zmeny 5 rokov ale priebežne svoj systém aktualizovať.

Všetkým svojim klientom ponúkam dlhodobú podporu. Keď robím na akejkoľvek zmene, ktorú chcú vykonať, automaticky upgradujem kód tak, aby bol kompatibilný s najnovšími verziami systémov - či už kvôli spomínanej kompatibilite, ale aj kvôli bezpečnosti. Mať najnovšiu verziu s najnovšími záplatami zraniteľnosti je v dnešnej dobe jednoducho nutnosť.