Nedajte sa oklamať!

Veľakrát sa stáva, že mi klienti píšu s požiadavkou, aby som dokončil ich web alebo skontroloval jeho rýchlosť a funkčnosť, nakoľko je pomalý. Všetky tieto situácie majú spoločného činiteľa – klient si predtým vybral neskúseného a samozvaného programátora. Píšem samozvaného, pretože niekedy sú chyby v kódoch naozaj amatérske a začiatočnícke a mnohokrát sa sám čudujem nad ich nezmyselnosťou. Skúsený programátor by takého chyby nikdy neurobil. Samozvaný programátor potom stráca prehľad vo svojom vlastnom, nefunkčnom výtvore, často prestane komunikovať, vy prídete o svoje peniaze a váš web je nedorobený, pomalý, nefunkčný a plný bezpečnostných dier.

TU JE PÁR TIPOV AKO SA VYVAROVAŤ OMYLOV:

SPÝTAJTE SA NA VOĽNE DOSTUPNÉ ALEBO UŽ HOTOVÉ RIEŠENIA

Je dosť možné, že rovnakú otázku, akú máte vy už niekto riešil. Čím je problém všeobecnejší, tým je to pravdepodobnejšie. Ak existuje už hotové a funkčné riešenie, podrobne ho preskúmajte a ak vám vyhovuje v každom aspekte alebo sa dá rozšíriť o vami potrebnú funkcionalitu, použite ho. Ušetríte tým nemalé peniaze.

REFERENCIE, REFERENCIE, REFERENCIE

Ak už reálne budete potrebovať pomoc programátora, overte si ho predtým, ako začnete spolupracovať. Pýtajte si referencie alebo ich hľadajte na internete, povedia vám toho najviac. Platí to nielen pri programátoroch, ale aj dizajnéroch, murároch či hudobníkoch. Je to základ nakupovania služieb.

NENECHAJTE SA ZLÁKAŤ NÍZKOU CENOU

Za kvalitu sa platí. Až podozrivo nízke ceny môžu vypovedať o celkovom výsledku programátora. Ušetriť a dostať napríklad webovú stránku znie vynikajúco, no nie vždy to tak naozaj aj je. Nakoniec možno miniete na rôzne úpravy a opravy oveľa viac, ako by ste minuli, keby ste investovali do skúseného a kvalitného programátora..

VOPRED SA DOHODNITE

Pokiaľ od vás osoba dopredu nežiada všetky potrebne a dôležité informácie o všetkých aspektoch aplikácie, je už niečo zle. K tomu, aby aplikácia spĺňala celú vašu predstavu a aj vaše potreby a bola dokončená načas, je potrebné spoznať celú vašu myšlienku až do najmenších detailov.

TRVAJTE NA RÝCHLOSTI A BEZPEČNOSTI VÝSLEDNEJ APLIKÁCIE

Spýtajte sa programátora ako zabezpečí optimalizáciu a bezpečnosť vašej aplikácie. Nevadí pritom, že nebudete rozumieť odborným výrazom. Ukáže vám to, či je programátor naozaj schopný a to, že bude vedieť odpovedať na vašu otázku už niečo znamená. A čím je odpoveď dlhšia, tým lepšie.

VŠETKO SA DÁ!

V dnešnej dobe výkonných serverov, neurónových sietí a API od velikánov, akými sú Google či Microsoft, sa vždy nájde možnosť, ako implementovať vašu aplikáciu. A práve toto je mojím heslom! Za celú moju prax som nepovedal žiadnemu klientovi , že sa niečo nedá spraviť. Rád si vypočujem aj vaše požiadavky.