Nezodpovedný programátor

Bol pekný piatkový večer, už som oddychoval po náročnom týždni a sledoval môj obľúbený film. V tom mi zavolal klient, pre ktorého som už jeden projekt úspešne dokončil. S ťažkým srdcom sa mi sťažoval, že mu už veľmi dlho stojí jeden jeho projekt. Programátor, ktorý mu na ňom pracoval, stratil ochotu pokračovať a aj malé zmeny trvali neúmerne dlho. Keďže s takýmito prípadmi stretávam častejšie - písal som o tom aj v prvom článku na tomto blogu “NEDAJTE SA OKLAMAŤ!” - rozhodol som sa, že klientovi pomôžem. Povedal som mu, že sa na projekt pozriem a uvidím, či sa s ním bude dať niečo urobiť.

NELICHOTIVÉ SPRÁVY

Na to, čo som objavil ani neviem nájsť to správne (a slušné) slovo.
Prvé veľmi nevhodné riešenie bolo, že mal programátor celú databázu na svojom hostingu. Nechcem strašiť, ale tých nepekných scenárov, ktoré mohli nastať je naozaj neúrekom. Dáta v podstate iba čakali na zneužitie. Najprv som teda stiahol celú databázu a umiestnil ju na hosting majiteľa.

Druhá vec, ktorá ma zarazila, bolo umiestnenie prístupových údajov k databáze na verejný textový súbor. Ten by si mohol ktokoľvek zobraziť, stiahnuť a problémy by boli opäť na svete. Tieto chyby sú niečo neodpustiteľné, ide o základné pravidlá bezpečnosti, ktoré programátor hrubo porušil. Našťastie sa nič vážne nestalo.

O tom, ako bol web naprogramovaný sa rozpisovať radšej nebudem, no bol to bordel. Jedinou pozitívnou vecou bolo, že programátor použil tzv. framework Symfony, a tak som mohol časť kódu použiť.

ČIASTKOVÉ ÚPRAVY

Majiteľ webu vyžadoval, aby som robil len nutné zmeny a aby sme sa cenovo zmestili do rozpočtu. Sústredil som sa teda iba na nevyhnutné veci. Ako sme ich však robili, majiteľ webu videl moju svižnosť, bol spokojný a začal chcieť postupne viac a viac úprav. A tak sa nám časom podarilo prepísať až 90% pôvodného kódu. Dali sme web do poriadku.

TRI MESIACE PRÁCE

Keďže mal majiteľ určitú predstavu o svojej cenovej politike, dohodli sme sa, že budem programovať vždy len jednu vec - tú dokončím, odovzdám a majiteľ ju zaplatí. A pretože úpravy neboli vyžadované okamžite a mohol som ich robiť pozvoľna, dohodli sme sa aj na pre neho lepších finančných podmienkach. Ja som na projekte mohol pracovať popri ostatných prácach vyžadujúcich viac pozornosti a klient získal lepšie ceny. WIN-WIN.

Po troch mesiacoch poriadnej práce sa nám projekt úspešne podarilo dokončiť, a na výsledok sa môžete pozrieť sami.