Web rýcholo a lacno

Termíny vyhotovenia projektov sú dôležité ako pre veľké a profesionálne firmy, tak aj pre nás freelancerov. Využívanie firiem aj freelancerov má svoje plusy aj mínusy. V dnešnom článku sa pozrieme práve na výhody a nevýhody oboch strán z hľadiska termínov.

EXPRESNÉ VYHOTOVENIE ALEBO NIŽŠIA CENA?

Pri objednávaní software na mieru je potrebné uvedomiť si “ako mi to ponáhľa”. Aj keď je moderné mať všetko čo najrýchlejšie (ideálne hneď), pri hlbšom premýšľaní zrazu expresné vyhotovenie nehrá až takú rolu. Vy tak možno zistíte, že pri pomalšom vyhotovení môžete ušetriť nemalé finančné prostriedky.

Možno plánujete kritický projekt, ktorý musíte mať hotový do presne stanoveného termínu. Alebo chcete vypustiť von nejaký produkt a predaje chcete podporiť webovou aplikáciou. Po chvíli ale zistíte, že vám termín nehrá až takú dôležitú úlohu a vaša naozajstná priorita ukrytá v nižšej cene. Pre takéto prípady som tu ja - freelancer!

TERMÍNY V PODANÍ FREELANCERA

Viem, že pravdepodobne budete chcieť všetko - aj nižšiu cenu aj expresné vyhotovenie. Treba si však uvedomiť, čo využitie freelancera (v nižšej cene) obnáša. Aj keď som začal pracovať na projektoch už oficiálnou cestou a pracujem na nich naozaj profesionálne, stále som v prvom rade zamestnaný ako programátor vo firme.

Profesionálna firma vám vie ponúknuť záruky, napríklad keď im jeden zamestnanec vypadne, maju v zálohe druhého, tretieho. To vám freelancer ponúknuť nemôže, pretože pracuje sám. Môže sa stať, že budem mať úraz a váš projekt sa bude musieť na nejaký čas pozastaviť.

Ďalej tu máme dlhodobú podporu. Aj keď som profesionál a k svojim projektom ponúkam nadštandardnú a dlhodobú podporu, môže sa stať, že budete potrebovat spraviť expresnú úpravu a ja budem zrovna na cestách.

Prečo si vybrať napriek týmto spomínaným neduhom freelancera? Odpoveďou je cena. Pri profesionálnej firme si neplatíte len za kód, ale aj za termíny a okamžitú podporu, čo sa v konečnom dôsledku odráža v mnohonásobne vyššej cene za váš projekt. Navyše - vyššie spomínané problémy sa stávajú naozaj iba sporadicky a nie je preto potrebné zbytočne sa obávať.