Všetko sa (ne)dá: upgrade aplikácie

Stáva sa to. Niekedy prídu požiadavky na zmenu funkčnosti aplikácie, pri ktorých nastane zapeklitá otázka: pôjde sa zložitejšou cestou zmeny celého systému alebo sa upraví iba konkrétna požiadavka. V tomto článku sa pozrieme na jeden takýto pripad a to, čo rozhodnutie celkovo obnáša.


Tak dá sa to?

Pri návrhu aplikácie sa musíme rozhodnúť, ktorým smerom sa vybrať. Musíme nájsť krehkú líniu, pri ktorej splníme požiadavky aplikácie na funkčnosť, no zároveň dodržíme rozpočet. Niekedy sú rozhodnutia jednoduché, a to vtedy, pokiaľ nám je prvoradá funkčnosť alebo sa pevne držíme rozpočtu. Vyberieme si a riešenie jednoducho implementujeme.

Problém nastáva vtedy, keď sme si vybrali, aplikáciu máme hotovú, nasadenú do produkcie a až potom príde požiadavka na novú funkcionalitu, ktorá nám nabúra naše pôvodne vybraté riešenie. V zmysle môjho motta “Všetko sa dá!” je to zvláštne počuť, ale niekedy sa to stane - príde odpoveď “Takto sa to nedá!”. Áno, jednoducho sa to s aktuálnym stavom spraviť nedá a je nutné určitú časť aplikácie spraviť nanovo. A úplne inak.


Je to na klientovi

Aj v takýchto prípadoch sa riešenie, samozrejme, vždy nájde. A nájde sa ich viac, takže reálne “Všetko sa dá!” platí. Vždy predostriem klientovi možnosti a alternatívy. Podrobne mu ich rozpíšem a rozhodnutie je už potom na ňom. Pôjdeme lacnejšou cestou tým, že ustúpi zo svojich pôvodných požiadaviek, kvôli ktorým sme sa do tejto situácie dostali? Alebo náročnejšou cestou, a to zmenou aplikácie?

Takéto prípady sú síce výnimočné, no stávajú sa. Nie je to však nikoho chyba. Požiadavky sa časom menia a jediné, čo sa dá urobiť, je prispôsobiť sa alebo podstúpiť cestu upgradu.