Cena webu na mieru

Pálčivá otázka, ktorá zaznie od zákazníka väčšinou ako prvá. Je to jednoduchá otázka, avšak odpovedať na ňu nie je až také ľahké. Hneď na začiatku článku vám poviem, že sa na konci dozviete, koľko stojí web. Prezradím vám cenu reálneho webu, ktorý som robil - nazveme ho “autodoprava.loc”, pre zachovanie anonymity. Poďme však na to postupne.

WEB RÝCHLO A LACNO

V niektorých prípadoch je toto prvá veta, s ktorou sa na mňa zákazníci obracajú. Plus tam samozrejme dajú nejaký popis ako: “Chcem web podobný ako ten a ten.”

Málokto si uvedomí, že za tou viditeľnou stránkou webu sú desiatky funkcionalít, ktoré sa starajú o napĺňanie obsahu tohto webu - nástroje na správu užívateľov, článkov, správa bannerov, reklamných blokov. Musí existovať nástroj na banovanie neposlušných užívateľov, mazanie komentárov, ktoré porušujú pravidlá a mnoho ďalšieho.

Keďže si zákazník neuvedomuje, čo všetko musí web obsahovať a ja mu poviem hrubý odhad ceny, cena ho často prekvapí a on cúvne skôr, ako sa dozvie všetky podrobnosti. Samozrejme, že zákazník chce poznať dopredu čo najpresnejší odhad ceny aby vedel, či má do projektu investovať svoj čas, a preto vždy, pokiaľ som už podobný web robil, mu napíšem veľmi hrubý odhad.

Pri spomínanom webe išlo o prezentačnú stránku webu, rezervačný systém jázd, správu rezervácií a menšie podmoduly. Odhad ceny na tomto webe bol v rozmedzí 1000-2000€.

ODHAD CENY - WEB NA MIERU

Keď už má zákazník aspoň hrubú predstavu, koľko si má vyčleniť financií, môžeme pristúpiť k prvému kroku - k podrobnej analýze projektu. Viac o analýze som napísal v staršom článku “ANALÝZA - PREČO JE TAKÁ DÔLEŽITÁ?”. Táto analýza už obsahuje podrobne popísanú každú jednu funkcionalitu systému, ktorý zákazník požaduje. Analýzu spisujem ja po tom, ako sme si so zákazníkom vyjasnili jeho konkrétnu predstavu. V analýze sa nachádzajú aj moje návrhy na zlepšenie flowu, ktoré zákazník môže prijať alebo odmietnuť. Po spísaní analýzy ju klientovi pošlem a ten sa ku nej vyjadrí. Tak si ujasníme, či som podrobne pochopil zadaniu. Analýza prejde následnými revíziami a je na čase zostaviť presný rozpočet.

KOĽKO BUDE STÁŤ MÔJ WEB?

Po finalizácii analýzy prichádza na rad moja úloha a ja každú jednu funkcionalitu z analýzy zapíšem do Excelu a pripíšem jej počet hodín, ktoré nad jej programovaním strávim

Na konci tabuľky všetko spočítam, vynásobím hodinovou maržou a pripočítam DPH.
Koľko teda zákazník zaplatil za tento web? Komplet web ho vyšiel na 1555€ bez DPH.

Cena za funkčný web, ktorý mu ušetrí mnoho a mnoho človekohodín práce, ktoré by ľudia museli stráviť ručným prepisovaním objednávok a ich vybavovaním - NA NEZAPLATENIE.