Dá sa vytvoriť super projekt aj bez osobného stretnutia?

Keď ma klient kontaktuje prvýkrát, jednou z požiadaviek je často aj osobné stretnutie. Buď aby mi vysvetlil jeho zámer, alebo len preto, že je to akosi prirodzené. Poďme si teda zodpovedať otázku, či je osobné stretnutie pred zahájením projektu alebo v jeho priebehu naozaj potrebné.

PRIEBEH PRÍPRAVY PROJEKTU

Ako som už písal v staršom článku “ANALÝZA - PREČO JE TAKÁ DÔLEŽITÁ?”, jednou z hlavných vecí pri príprave projektu je jeho analýza. Ako sa ale k tejto analýze dopracovať, keď je myšlienka na projekt len vo vašej hlave? Iste máte nápad, ktorý by ste radi preklopili do reálneho produktu, ale ako ho predať programátorovi - mne?

Je prirodzené, že jednou z prvých otázok pri telefonáte so mnou je požiadavka na osobné stretnutie, aby ste mi predali svoju predstavu. Keď je klient napríklad z druhého konca Slovenska, nemožnosť schôdzky sa na prvý pohľad javí ako zásadný problém. Čo potom?

PRVOTNÁ PREDSTAVA

Úplne prvá online schôdzka je určená na to, aby ste mi predstavili vašu predstavu. Vôbec pritom nevadí, keď nemáte dopredu nič podrobne pripravené. Vo väčšine prípadov je myšlienka založená na zhluku iných produktov. Či už chcete spraviť web stránku podobnú inej len s príchuťou niečoho nového alebo chcete dostať desktop aplikáciu na web, cez vzdialenú plochu mi môžete pohodlne ukázať originál a na ňom mi vysvetliť, čo chcete spraviť inak, čo ostane a čo túžite vynechať.

A čo ak ide o úplne nový produkt, ku ktorému neviete uviesť žiadny príklad? Nevadí! Spoločne si prejdeme vašu myšlienku a ja sa budem pýtať doplňujúce otázky tak, aby som ju pochopil z pohľadu programátora správne.

40 PROJEKTOV BEZ OSOBNÉHO KONTAKTU

Áno, minimálne toľko a pravdepodobne ešte oveľa viac projektov bez jediného osobného kontaktu mám za sebou. Mal som aj dva či tri projekty, kde sme sa so zadávateľom osobne stretli a prešli všetko - od zadania projektu cez ladenie až po testovanie a nasadzovanie. Ale tie ostatné neboli o nič ochudobnené - dnes sa dá všetko zvládnuť online cez videokonferenciu. Netreba sa báť a technológie dokážu obom stranám uľahčiť prácu.

  •